TOP 5 filmov o umelcoch a umení

26.10.2015 15:43

5. Amadeus

Klasika z vizionárskej režisérskej stoličky Miloša Formana. Buďme hrdí, že je tak trochu aj náš. Ten chlapík narobil v Amerike samé dobré a veľké veci. Amadeus, životopisný trojhodinový epos o vzletoch a pádoch Mozarta, nie je výnimkou. Príbeh je ozvláštnený tým, že jeho rozprávačom je najväčší Mozartov sok, dvorný rakúsky skladateľ Salieri. Kam až človeka dovedie túžba po sláve a neschopnosť vyrovnať sa s vlastnou priemernosťou? Do hlbín šialenstva.

 

4. Lautrec

Prezývali ho Krpáň aj Krčah, veď bol zdeformovaný ako taký trpaslík, no je všeobecne známe, že disponoval neobvyklou sexuálnou výkonnosťou. A vedel tiež maľovať, mimochodom. Bol to Van Goghov kamoš, rád si užíval, inšpiráciu čerpal po bordeloch, a nejaký ten mesiac pobudol aj v psychiatrickej liečebni. Zomieral v bolestiach a delíriu. No čo, sú aj horšie spôsoby ako odísť. Film o Lautrecovi je skvelý a inšpiratívny.

 

3. Whiplash

Priemerný hudobník ostane pri rocku, hlása jeden z plagátov vylepených na internátnej izbe elitnej jazzovej školy, ktorá je dejiskom tohto filmu. Ak chcete byť naozaj dobrý, viac než dobrý - ak chcete hrať, akoby vaše ruky viedol Duch Svätý, musíte tomu podriadiť VŠETKO. Vrátane vzťahov, lásky, života... Whiplash je súdobý a naliehavý film o tom, že nič nepoškodí umelcovmu vývoju viac, ako keď ho potľapkáte po pleci, a poviete mu, že "to bolo fajn predstavenie." Nie! Vy po ňom musíte hodiť činel! Alebo stoličku! Zenová metóda! Nech ten pes preberie v sebe BOHA alebo nech skape!!!! TAK!!!!

 

2. Born into this

Kto by nepoznal a nemiloval meno Charles Bukowski? Tento básnik proletariátu, alkoholik, socka, milovník, exot a excentrik, dodnes oslovuje publikum po celom svete. Born into this je dokument o jeho živote z rokov, kedy už bol uznávaným a svetoznámym literátom. Dozviete sa z neho všetko podstatné o jeho živote, vrátane šikany, ktorou trpel ako dieťa, ale je tu aj moment, keď v alkoholovom opojení nakope svoju životnú partnerku. Buko, taký, ako ho žerieme.

 

1. GG Allin and the Murder Junkies (pozri foto)

GG Allin sedel v base sto dní a každý deň si ho vyhonil trikrát.

GG Allina v detstve uniesli mimozemšťania, skupinovo ho znásilňovali, potom sa vrátili v čase a vyložili ho späť na Zemi.

GG Allin opitý šoféroval a hádzal po kurvách fľašky od piva.
GG Allin sa vykadil na pódiu a pil čerstvý moč anonymnej šľapky...
A tak ďalej... GG je fenomén punkovej hudby a kontrakultúry z konca minulého storočia, a pokiaľ ste o ňom zatiaľ nepočuli, je to veľká chyba. Ten chlapík sa s ničím nepáral a dal to nafúkaným snobom a meštiakom poriadne zožrať... Taký človek nám tu dnes chýba ako soľ!

 

Oplatí sa vidieť aj: Pollock, Kvílenie, Kill your Darlings...