Ľudské plody vo formalíne, oceľové hroty v ľudských srdciach

18.10.2011 08:39

Tak teda televízia predsa len nie je celkom na zahodenie! Vďačí za to najmä seriálom ako Game of Thrones alebo ešte lepšie: Masters of Horror (ktorý, žiaľ, po dvoch sezónach skončil). Najnovší klenot, ktorý by nemal uniknúť pozornosti žiadnemu z priaznivcov hororu, si hovorí American Horror Story.

A patrí k súčasnej televíznej svetovej špičke.

Do príbehu, ktorý spája, mieša a aktualizuje všetky možné rekvizity a motívy amerického hororu uplynulého storočia, autori vniesli veľkú dávku imaginácie, napätia a autentickosti. Ide vlastne o komorný, pochmúrny príbeh osudom skúšanej americkej rodiny zo strednej vrstvy, ktorá sa nasťahuje do staršieho viktoriánskeho sídla. Áno, strašidelný dom JE obohraná platňa, lenže v novom kontexte ho ako diváci zakúsime z inej stránky. A tomu verte, že v ústach nám ostane železitá pachuť.

Pachuť krvi.

Lebo dom (a jeho okolie) je plný temných tajomstiev a záhad a v každej epizóde (zatiaľ vyšli dve) sa dozvieme čosi viac o jeho brutálnej minulosti. Stretneme sa so zlomyseľnými dvojičkami, ktoré dom potrestá či s dievčatkom s downovým syndrómom, ktoré sústavne opakuje, že "tam vnútri zomriete. Tam vnútri zomriete. Tam vnútri..."

V stredobode deja však stoja členovia rodiny a ich životné problémy - nadprirodzené motívy sa len postupne vkliesňujú medzi rodičov a ich deti.

A niet pochýb, že zo života im urobia peklo.

Bežte k televíznym ovládačom.