Literárne a iné tipy na dlhé zimné noci

19.11.2011 16:14

Je len 16:15, no za oknom už sa na strechy tlačí tma. Spoza rohov vyliezajú čudesné, pokrútené tiene neznámych bytostí a naťahujú svoje dlhé prsty smerom k nič netušiacim chodcom...

A potom vraj "nebojte sa tmy". Pchá!

My však vieme svoje a preto po súmraku nevystrčíme z domu ani malíček. Zato berieme do rúk knihy, ovládače dvd prehrávačov alebo gamepady. V mojom osobnom brlohu by ste v týchto dňoch našli:

 

KNIHA:

V. Sorokin: Ľad - drsná, temná mestská fantasy z ruských kruhov. Plavovlasých modrookých ľudí, ktorých v Moskve unášajú neznámi páchatelia, možno rozdeliť na dve skupiny: členovia jednej sú nachádzaní s rozmláteným hrudníkom. Tí druhí sa snažia zaradiť späť do starého života, ale skúsenosť, ktorou si prešli, ich predurčuje na úplne iné veci ako vedenie veľkej firmy, flákanie sa so spolužiakmi či prostitúcia. Kniha je napísaná skvelým štýlom tvoreným strohým jazykom (v 1. časti) a od polovice sa prechádza do úplne inej formy rozprávania, no nerobí to nasilu, ale celkom prirodzene, takže v konečnom dôsledku vám zabezpečí výnimočný zážitok. Je to vlastne taký Harry Potter pre otrlých. 

 

S. King: Vlci z Cally - ďalší diel fenomenálnej Temnej veže z pera neprekonateľného majstra hororu. Pokiaľ ste nečítali predošlé časti, túto ani neotvárajte. Pokiaľ ste sa nechali príbehom Rolanda a jeho pištoľníckeho ka-tet doviesť až sem, pripravte sa... Bude už len horšie.

 

VIDEOHRA:

CoD: Modern Warfare 3 - pre mňa také malé-veľké vyvrcholenie série. Zázrak sa síce nekoná (engine je stále ten istý), ale to ani nie je zapotreby: scenár tejto - dovolím si povedať prelomovej - FPS je natoľko premakaný, že vás vtiahne od prvých námatkových výstrelov z pištole až po posledný výbuch. Stačí povedať toľko, že ruská invázia do Ameriky práve odštartovala... A starý dobrý Soap stále žije!

 

FILM:

Ak vás omrzelo nikdy nestarnúce lesbické porno, ešte môžete siahnuť po niečom viac dejovom. Napríklad sa ponúkajú nové diely seriálov Terra Nova, American Horror Story alebo Walking Dead (2. séria). Aj keď posledný vývoj ma mierne sklamal - príbeh sa čoraz viac ponáša na telenovelu. So zombíkmi. No i tak, telenovela je telenovela. Osobne by som skôr hlasoval za komiksovú predlohu. Teda, keby sa niekto pýtal na môj názor.

Captain America nesklamal úplne, ale v istých pasážach značne nudil, čo nie je dobrá vizitka. Akoby sa autorom nechcelo vymýšľať nič väčšie, ako zničenie sveta tajnou esesáckou sektou (hoci tá zápletka vyplýva z komiksových koreňov hrdinu s guľatým štítom). Nie nie, na Prvú triedu X-Menov sa tento rok nechytá nik.

A kto má rád humoristické fantasy, nech to riskne s pratchettovkou Going Postal (prvá časť). Svojský humor, zaujímavé postavy, originálne spracovaná zápletka - to sú hlavné devízy tohto dvoj(či koľko vlastne)dielneho filmu.

 

Sme na konci dnešného prehľadu. Budem rád, keď mi pošlete vlastné tipy, trebárs na mail alebo cez facebook.

A keď budete musieť ísť večer von, nezabudnite sa vyhýbať tmavým miestam. Ktovie, čo ta na vás čaká...