Filmové pohľadnice: jazierko s fekáliami, vraždiace kulty a Everest

14.12.2015 13:42

Hŕstka filmových minirecenzií. Keď už je vonku kosa, nech aspoň máme čo pozerať. Či?
 

Everest

Vysokohorská turistika už nikdy nebude ako predtým... Skupina zazobaných horolezcov (+ 1 poštár) si povie, že zdolá horu, ktorá nechce byť zdolaná. A hora si ich vezme. Ale čo čakali, teplý čaj a kyslíkovú bombu? Film o tom, že kde ľudský faktor môže zlyhať, tam nevyhnutne zlyhá. A že príroda je krásna. A krutá. Nie, krutá nie - ľahostajná. To je azda ešte horšie. Teda pokiaľ chcete liezť do výšky, aká je vhodná akurát pre Boeingy. Napinák jak sviňa.

 

The Cult

Extra zriedkavo dostupný underground, priživujúci sa na histórii. Konkrétne na vraždách Charlesa Mansona a jeho Rodiny. Dej sa skladá z priamočiarych sexuálnych orgií a čiernobielych spomienok protagonistov. Sú nimi hlavný hrdina (vodca kultu) a tri alebo štyri sexi babenky. Všetci s pošahanou psychikou. A tak sa vydajú na vražedný trip. Nenudil som sa ani na chvíľu.

 

Vacation

Nemastné neslané? Ani nie! Hoci pôvodní Grizwoldovci boli o niečom inom. Ale tu máme zopár vážne skvostných scén, napríklad idylické rodinné kúpanie v močarisku plnom rozkladajúcich sa mŕtvol. A fekálií. To iste ocení každý filmovo spôsobilý fanúšik.

 

Jobs

"Chlap, ktorý inšpiroval jednu generáciu..." A keby aj dve - bol to manažérsky psycháč, aspoň podľa tohto životopisného filmu. No, pozretie Jobsa má preto minimálne jednu výhodu: budete vedieť, akému typu nadriadených sa vyhýbať. Pokiaľ ide o faktor zábavnosti, je to napínavé zhruba od momentu, keď Jobs príde o všetko, čo celý život budoval. Dovtedy je to film o spájkovaní mikroobvodov. Okrem iného.

 

Locke

Jeden z najlepších trilerov s Tomom Hardym. Pritom sa celý odohráva v kabíne auta počas nočnej jazdy diaľnicou, a jediným účinkujúcim je práve Hardy! V podstate nerobí iné, len vybavuje telefóny: s kolegami, rodinou... A istou ženou, ktorá čaká v nemocnici jeho dieťa. Veľmi silný zážitok.

 

M/E/P 2015