Dovolenkové filmové vyvražďovačky: pádne dôvody, prečo nikam necestovať...

25.08.2011 10:52

Povedzte, čo v týchto horúcich dňoch osvieži viac ako spŕška krvavých hororov s turistickou tematikou?

Teen Tourist Slasher Movies je môj vlastný ad hoc termín (ale kľudne si ho môžete požičať), označujúci filmy, v ktorých je postupne vraždená skupinka mladých ľudí, čo si vyrazili niekam do a) nezmapovanej prírody alebo po b) im neznámej krajiny. Nižšie uvediem zoznam mojich obľúbených kúskov, niektoré klasiky možno budú opomenuté - budem rád, keď mi ich pripomeniete v komentároch.

 

Vertige - chorvátske hory, horolezci, čo precenili svoje sily a vraždiaci maniak s pytliackymi pascami. Malebný boj o prežitie plus uveriteľná vzťahová rovina.

Ruins - vynikajúci kasting, prepracované postavy, netradičné "monštrum" a kruté spôsoby zabíjania na vrchnej plošine starej mayskej pyramídy.

Hostel - ťažká klasika, ktorá sa neserie. Treba vidieť a kráľovsky sa baviť. Do Blavy už len v tanku.

Turistas - trh s orgánmi v latinskej Amerike priam prekvitá. Presvedčte sa o tom na vlastné oči.

Cannibal holocaust - starší dátum výroby, ale na kvalite to neuberá. Jeden z prvých found footage filmov, z prostredia pralesa a zaostalých kanibalov. Brr.

Deliverance - jedna zo špičiek žánru. Pomalší rozjazd a len jedna-dve scény na hranici únosnosti, ale človečina a filmársky cit z toho páchne na kilometre.

Wolfcreek - austrálsky prínos o trojici s autom, ktoré sa pokazí v strede rozľahlej púšte. Potom stačí naštvať toho nesprávneho chlapíka a zrazu z vás bude...

Descent - feministický horor par excellence. Motív matky, čo prišla o dieťa; motív problémového kamarátstva medzi ženami; metafora boja o holý život v hlbokom podzemí. Neil Marshall je kráľ. A pozrite si aj jeho Dog Soldiers, nasmejete sa.

Hills have eyes - remake sa vydaril, nemožno vzniesť žiadnu pochybnosť. Rodinka je v nevadskej púšti konfrontovaná so zmutovanými obyvateľmi z hôr.

Perfect getaway - dva páry v ľúbeznej exotickej prírode rozohrávajú drámu o živote a smrti. Kto je vrah a kto obeť?

Siren - videné nedávno, s viac než uspokojivým výsledkom. Starogrécky námet atraktívnej ženy lákajúcej mladých námorníkov do smrteľnej pasce bol aktualizovaný na dnešné reálie. Je tam krv, sex, lesbický sex (žiaľ len v náznakoch) a jeden masový hrob. Čo viac si priať?