Človek je potrava pre červy

26.07.2017 10:47

...som sa dopočul, že niektorí súčasní slovenskí spisovatelia sa boja pozdvihnúť čaše. Dokonca sú vyslovene proti požívaniu alkoholu, a to aj v súvislosti s umeleckou tvorbou.

Hmmhmmhhmm...

Títo ľudia sú buď pokrytci, alebo neznalí veci. Pokrytcom nepomôžem, ale druhý prípad ešte môžeme zachrániť. Len sa na to pozrime:

Preskočme búrlivé životopisy Dostojevského, Hemingwaya, bítnikov, Jacksona Pollocka, Mozarta, Rimbauda, Van Gogha a všetkých ostatných, ktorí za niečo stáli. Vráťme sa priamo k zdroju: do kolísky európskej kultúry, do antického Grécka. Pozrime sa, čo robili vo svojom voľnom čase múzy, ku ktorým sa my všetci, tvoriví ľudia, tak prosebnícky obraciame.

Múzy, milí priatelia, sprevádzali Dionýza na jeho púti po krajine. Dionýz alebo Bakchus je bohom vína ako isto viete. Tak čo, už to pomaly zapína?

Múzy sa doslova poflakovali s Dionýzom a jeho satyrmi s večne vztýčenými vtákmi a ďalším sprievodom, nahlas vykrikovali, hrali na hudobné nástroje, hýrili – slovom, žili plný život. Keď vtrhli do Atén, ľudia boli zhrození a v šoku. Chceli ich dokonca uvrhnúť do väzenia. Dionýzova kumpánia všade prichádzala s veľkým treskom. Vedeli totiž, že človek je v konečnom dôsledku len potrava pre červy, a pokiaľ neuchopí deň, žil zbytočne.

Ako žije v podstate 99% ľudí naprieč dejinami.

Zdrojom umenia je opojenie alebo utrpenie. Najlepšie veci vznikajú vo vytržení zmyslov. V extáze. Všetko ostatné je vôľa presadiť svoje EGO a hra na umenie, falošná umeleckosť. Na nej sa prirodzene najlepšie zarába, lebo reaguje na spoločenský dopyt. Keď autor povie, že tvorí preto, lebo ľudom sa to páči, okamžite stráca v mojich očiach kredit. Tvoríš preto, lebo musíš. Tvoríš bez ohľadu na okolnosti, nepriazeň osudu, neporozumenie svojho okolia atď.

Tvoríš preto, že v hlave ti hučí ten veľký cudzí univerzálny hlas a núti ťa spievať.

Klávesnicou, štetcom alebo vlastným hlasom, to je jedno. Ty si nevyberáš tvorbu, tvorba si vyberá teba. Nie je to len dar, ako si mnohí myslia. Je to aj prekliatie.

Ale s pohárom vína sa znáša o čosi ľahšie.

Spýtajte sa múz.

 

M/E/P