Ako pretlačiť rukopis u vydavateľa? (zúfalcov manuál)

17.11.2015 17:05

Máte kruhy pod očami, smrdí vám z papule a kamaráti vás prestávajú zdraviť? Vitajte v klube autorov čakajúcich na vyjadrenie vydavateľa k vášmu najnovšiemu rukopisu!

 

Prvú poviedku som napísal ako deväťročný a prvej publikácie som sa dočkal takmer o 20 rokov neskôr. Bolo to v zborníku Ježíšku, já chci plamenomet, a o tom, že sa prebojovala na horné pozície v rovnomennej súťaži, som sa dozvedel prakticky náhodou. Vtedy už som to chcel celé zabaliť (a podaktorí ľudia sa nazdávajú, že svet by bol potom lepším miestom, ale čo už). Spomínam si, aký ma vtedy pochytil zápal: hurá, som publikovaný autor, odteraz sa budú o moje texty všetci trhať...

Lenže hoppá!

Ak som sa niečo od tej doby (tuším to bolo v r. 2008) naučil, tak potom to, že u každého ďalšieho textu a u každého osloveného vydavateľa začínate vždy OD NULY.

(teda pokiaľ nie ste napr. Ďuro Červenák, ktorý by mohol smelo a úspešne vydávať aj trhance toaletného papiera popísané nákupným zoznamom nadiktovaným manželkou, ale TO VY NIE STE a nie som to, žiaľ, ani ja.

Žiaľ, lebo na toaleťák sa mi vždy dobre písalo.)
 

No dobre, tak potom ako na to?


Máte na disku geniálny rukopis svojho debutového románu, prelomové dielo svetovej literatúry, ste zamlčaným budúcim ašpirantom na Nobelovku (alebo aspoň Cenu Fantázie), ale bojíte sa, že vás vydavateľ odmietne, a to s dobrým dôvodom, textový súbor ste mu totiž odoslali UŽ MINULÝ TÝŽDEŇ, a on sa, pre milostivú matku Božiu, stále neozýva????!!!!

A vy už sa potrebujete konečne vyspať, upokojiť nervy, nastúpiť znovu do práce, a vôbec, znova začať fungovať ako predtým. Tak čo s tým? Ako sa pretlačiť do vydavateľovej priazne? Ako ho presvedčiť, aby váš rukopis prijal?

Nezúfajte, kým je tu MARK!!!

Len nedávno som totiž prešiel práve po tejto tŕnistej ceste. Odoslal som rukopis svojho hororového románu Krajina kanibalov (www.facebook.com/krajinakanibalov) do vydavateľstva Hydra ( www.vydavatelstvohydra.sk ). Kniha je možno príliš brutálna a nechutná na to, aby uzrela svetlo sveta, ale nádej umiera posledná. Preto som si čakanie na vyjadrenie skracoval aktívne (a nie, nemám na mysli nonstop obhrýzanie nechtov).
Vydavateľstvu som totiž hádzal akési návnady. V podstate je to nenápadná manipulácia. Vyvíjanie tlaku v rukavičkách. Podniknutie istých krokov, aby si človek zaistil vydanie, chápeme sa.
A nakoniec...
Projekt dostal ZELENÚ a Krajina kanibalov vyjde na jar budúceho roka!
 

No a keďže nie som sviňa (len malá), podelím sa s vami o moju stratégiu...

Tu je 5 epochálnych tipov, ktoré zaistia vydanie vášho rukopisu! N A T U T Y !!!!

 

  1. aj malé decko vie, že chytľavý názov knihy je základ. Prejavte ochotu premenovať svoj román v záujme lepšieho predaja. Zopár atraktívnych alternatívnych názvov pre dielo ľubovoľného žánru: Juraj Červenák, Jozef Karika, Jozef Banáš. Môžete byť kreatívny, a nazvať knižku napr. Zmrzačil som Jozefa Kariku alebo Ďuro Červenák odmieta zomrieť. Nelimitujte svoju predstavivosť!
  2. v prípade slabšieho predaja v prvých troch mesiacoch sa ponúknite odkúpiť polovicu nákladu (vyhnite sa však akýmkoľvek zmluvným záväzkom)
  3. prejavte vôľu tancovať nahý na rozlúčke so slobodou každého zo zamestnancov vydavateľstva (ideálne je, keď sú vydavateľmi ženy)
  4. oznámte, že dáte spraviť veľký plachtový baner s titulnou stranou knihy a logom vydavateľstva, prehodíte si ho okolo pliec ako jediný kus oblečenia, a takto peši prejdete celé Slovensko od východu na západ a potom naspäť
  5. sľúbte, že dostanete vydavateľa aj s jeho knihami do živého televízneho vysielania (a keď sa to nedajbože nepodarí, posťažujte sa na to, že vaša spojka v JOJ-ke práve dostala vyhadzov, škoda preškoda...)

 

...a keby nedajbože nič z toho nezabralo, stále môžete staviť na overené metódy a poslať vydieračský (pravda, dobre mienený) anonym:

 

Tak čo, kto ide do toho?

M/E/P