2015: Úchylná epocha!

27.12.2015 00:07

Nemám rád koncoročné bilancovačky. Už len preto, že osobné vnútorné hodiny každého jedného človeka predsa tikajú vo vlastnom slobodnom rytme, a s tými na stene majú pramálo spoločného. Koncoročné vyúčtovanie je však zároveň ideálna možnosť ako sám sebe trošku prihriať gulášik, a to by bola škoda takú príležitosť vynechať... Hlavne keď to za nás neurobí nikto iný. Nuž sa idem teraz trochu pobúchať po pleci - držte mi palce, nech si pritom nevykĺbim rameno!

Spomínam si, že najlepšie roky svojho detstva som premrhal tak, že odetý v čiernej teplákovej súprave, s pančuchou na hlave a ukazovákmi vztýčenými pri sluchách som behal po ulici a volal: "tradadada dadada BAT-MAAAN!". Našťastie, odvtedy som sa posunul ďalej.

Nie oveľa, ale i tak.

Vezmime si napríklad minulý rok: informácia, z ktorej som bol najviac PAF, je tá, že v tabuľke 340 českých a slovenských autorov aktívnych v literárnych súťažiach som skončil za roky 2008-2015 na 20. mieste (https://paf.fandom.cz/poradi.php?tm=H). Také umiestnenie je pre mňa ako niekoho, kto píše okrajový žáner (navyše často experimentuje), viac než úspechom.

Mimochodom, už som to spomínal aj inde, ale pre istotu ešte raz - s poviedkovými súťažami nateraz končím. Ťahá ma to inam - do vôd dlhších útvarov, ako sú novely a romány. Prípadne iné experimenty neliterárneho charakteru, ktoré vyžadujú plné sústredenie. Volaniu z neznámych končín nemožno klásť odpor.

Rok 2015 bol vcelku plodný z hľadiska publikovaných textov: vyšla mi ďalšia poviedka v XB1 aj v elektronickej Lemurii. Vždy poteší, keď človeku ocenia literárne vylomeniny aj v ČR! Na Slovensku sa mi podarilo votrieť do antológie Rozmarná fantastika (vyd. Hydra), konkrétne nechutnou chuťovkou o dvoch nepodarených nekrofiloch.
Mravoučná pointa nechýba, pochopiteľne!

Moja prvá mysteriózna detektívka Diablova diera sa presadila v Cene Fantázie a dotiahla to do zborníka najlepších prác aktuálneho ročníka (Fantázia 2015). Získala tiež nomináciu na Cenu Béla za najlepší horor.

Čo je dôležité, vyšla mi samostatná zbierka krátkych próz (tzv. drabble - poviedky do 100 slov). Volá sa Z temnôt: Príbehy na bezsennú noc, a môžete si ju zadarmo prečítať/stiahnuť zo stránok vydavateľstva. Pokiaľ máte pár minút čas a chcete sa oboznámiť s epochálnou spisbou, toto je ideálna vstupná droga. Len pozor na predávkovanie...

 

Nasleduje najväčšia novinka roka. Na vydanie bol prijatý prvý epochálny román - Krajina kanibalov! Dielo vzdáva úctu filmovým hororom 80. rokov a odkazu H. P. Lovecrafta. Príbeh je o skupine študentov z Nitry, ktorí sa v Peru dostanú do veľkých problémov... a z pohodového výletu je zrazu boj o holý život! Pripravte sa na porciu polopatistickej brutality v štýle béčkových filmov a hororov Eliho Rotha!

Ach, skoro by som zabudol! S Cucom sme sa pustili do komiksu o alternatívnom živote (a smrti) Ľudovíta Štúra (a to sme ani nevedeli, že bol vyhlásený Rok Štúra - tajomné nitky spriada tento vesmír!). Komiks má názov Ľudevít, lovec príšer, a nahliadnuť na jeho stránky môžete napríklad tu.

Život autora je síce často scvrknutý na pár metrov štvorcových v jeho izbietke, kde sa mu hlavou preháňajú kadejaké bláznovstvá, ale to neznamená, že občas nevytiahne do ulíc. Konkrétne na nejakú akciu určenú podobne orientovaným dušiam. Ešte konkrétnejšie: con (teda zraz fanúšikov fantastiky) alebo literárnu besedu.

V roku 2015 som spolu s ďalšími autormi absolvoval Hodinku hrôzy v Miestnej knižnici Petržalka. Rozprávali sme a čítali návštevníkom ukážky z našich poviedok, a prišlo aj na "stavanie" živej sochy - konkrétne ľudskej stonožky. Mala tri články (viac ľudí sa mi nepodarilo nahovoriť).

Veľmi potešila aj zahraničná účasť (a zároveň prekvapenie večera - prekvapenie aj pre organizátorov!), konkrétne Honza Vojtíšek, veľký to guru českej hororovej scény. Dorazil na Slovensko výsostne kvôli tejto akcii, za čo mu patrí poklona. Aj som ho hneď usadil na čestné miesto na pohovke vedľa seba a nalial mu za pohárik domácej, jak sa patrí. (na fotke zhora: Mark E. Pocha, Janko Iša - víťaz Ceny Fantázie 2015 a H. Vojtíšek). 

A ďalej: v novootvorenej knižnici v rodnom Hurbanove som na pozvanie pomohol skolaudovať priestory a podebatil so žiakmi Strednej priemyselnej školy stavebnej za morálnej podpory a výtvarnej asistencie Martina Cuca Luciaka. Neskôr sme sa ešte zišli v Nitre, kde sme infiltrovali besedu s Tonom Stiffelom, domácim autorom scifi poviedok.

 

Nuž a na budúci rok je toho v mieridlách oveľa viac!

Chystáme sa s Hydrami do Klubu Tatra (NR), na Pegascon (PE), Animeshow (BA), krst Krajiny kanibalov - Slavcon (BA), Istrocon (BA), odovzdávanie Ceny Fantázie / Bibliotéka (BA) a dúfajme, že konečne aj na Fénixcon (Brno, ČR). Pokiaľ ide o písanie, nechávam vždy veciam voľný priebeh, takže dopredu neviem, ktorý z priehrští zvrhlých nápadov si moja hlava vyberie, aby ho realizovala.

Ale určite to bude mať niečo spoločné so sexom a umieraním.

Ozaj! Popri kanibaloch si pochutnáte aj na novej antológii, ktorú mám to potešenie editovať. Má pracovný názov České a slovenské poviedky o zombie, a zastúpení v nej budú kvalitní autori - prevažne známe mená (jeden za všetkých: Jaroslav Mostecký), ale aj zo dvaja úplní nováčikovia s obrovským potenciálom.

Nuž teda, hádam aspoň niečo z týchto plánov vydá. Lebo viete, ako to chodí - autor plánuje, ale múza, múza sa mu akurát dobre smeje...

Takže: vidíme/čítame sa!

A keď pôjdete večer spať...

Nezabudnite zamknúť!
 

M/E/P december 2015