Hejtklub EPpocha (typológia hejterov)

01.07.2018 12:23

 

„Nerobíš rap dobre, pokial nemáš hejterov“ – Separ

 

Poznáte ich z vlastného života aj vy: zakomplexovaní chlapci, čo nemajú v hadiciach tlak; dievčatá s mokrými gaťkami, do ktorých sa nechce zamočiť žiaden vrabec. Áno, sú to oni – hejteri! Premnožený druh internetovej doby, nenávistní ľudia – cena za váš rastúci úspech v živote, práci či tvorbe. Ich dôvody sú rôzne, ale metódu majú spoločnú: pindať, pindať, pindať. Do vás, vášho spôsobu života, vašich pracovných postupov, výsledkov atď. Hľadajú hocaké argumenty, aby si mohli pichnúť, keďže to je jediný spôsob, ako sa k pichnutiu dostanú.

Možno si poviete: Načo sa nimi vôbec zaoberať? Veď škoda semena, ehm, reči. Lenže ako bývalému vedeckému pracovníkovi mi to nedá – my predsa nemáme žiadnu hejterskú typológiu! Čo ak prídeme na niečo zaujímavé?

 

TYPY HEJTEROV:

 

EGOMAN: Trápia ho vlastné nenaplnené umelecké ambície (vlastné ego) – sám sa cíti (čo i len podvedome) ukrátený o „slávu“ (nazvime to tak). Tento typ spoznáš jednoducho: hoci vôbec sám nerozumie tvorivému procesu, bude ti rád a vďačne rozdávať „úžasné“ rady, ako vylepšiť tvoje dielo. Z diaľky z neho cítiš, že nemá dostatok energie, odhodlania a vôle sa presadiť, a tak bude len pindať. Ešte šťastie, že má internet, kde si môže vypisovať svoje obmedzené haluze. Inak by totiž nedostal žiaden priestor.  Iba ak doma za kuchynským stolom.

 

PROSTODUCH: Jednoduchý človek, v zásade by nemusel byť zlý, keby... Žije v ňom akési staré príkorie, s ktorým sa nedokázal v priebehu rokov vyrovnať. A tak sa v ňom nahromadila prostoduchá, nekomplikovaná závisť/nenávisť. A tá potrebuje nasmerovať, aby vnútorne nevybuchol, prípadne nedostal rakovinu. Prostoduch je známy aj tým, že sám nezačína nové hejt-vlákno, je totiž bezpečnejšie sa pridružiť k už existujúcemu. A presne takto funguje: nájde na facebooku objekt svojho hejtu, počká, kým diskusia pod tým alebo oným statusom kulminuje, a potom prileje svoj benzín do ohňa. Takže nielen, že je prostoduchý, ešte je to aj zbabelec. Nehnevajte sa naňho, zaslúži si ľútosť.

 

NEMILOVANÝ: Človek, ktorý trpí nedostatkom lásky. Akútnym, chronickým, tak nejak. A čo iné mu teda ostáva, ako o ňu žobrať? A to tak, že sa snaží upútať na seba pozornosť. Ináč, než hejtom, to nedokáže. Teda MOHOL BY, lenže mu chýba odvaha. Chýba mu odvaha urobiť to, čím si musí prejsť každý človek, ktorý niečo STVORIL: odvaha vrhnúť sa do čierneho víru stoky a bojovať. A tak len žobre a žobre. A čosi aj vyžobre, veď v hejtklube sa jemu podobných nájde dosť. Navzájom si budú dobre rozumieť.

 

DESEXUALIZOVANÝ – Toto je obzvlášť zaujímavý prípad. Umelec (objekt hejtu) sa stáva sexuálnou modlou hejtera. Hejter po svojom objekte túži, chce ho... Za celým hejtom sa teda skrýva obyčajná freudovská záležitosť: potlačovaná sexualita. Tá spôsobuje takú hormonálnu nerovnováhu, že hejter pokojne vynadá ešte aj vášmu fanklubu. Stáva sa. Odpustite mu, má to ťažké.

 

A to zďaleka nie je úplný výpočet - určite dokážete menovať ďalšie typy, resp. ich krížencov...

Mark E. Pocha, 2018

 

„Prepáč, že mám recenzie v piči, zas nejaký odborník za počítačom kričí“ – Rytmus