Fantastický festival v Poprade (Paffcon 2017 z pohľadu účinkujúceho)

06.11.2017 07:14

PAFFCON je Popradský awesome festival fantastiky – a je doslova AWESOME! Pozvali ma naň aj s výtvarníkom Cucom, a kam nás volajú, tam ideme (kam nie, tam sa natlačíme). Pravda, poväčšine nás už druhý raz nevolajú... Poprad bol však výnimkou, a tak sme jeden piatok sadli na vlak a dofrčali pod zasnežené končiare Tatier.

 

Povedané z mosta doprosta: druhý ročník Paffconu sa vydaril rovnako ako prvý. Možno dokonca o čosi lepšie. Áno, pod Tatrami majú päťhviezdičkový con (pravda, jednu hviezdu som im skoro ubral, keď mi Kristínka zo staffu na afterke zjedla pizzu, ale za skvelý moderátorský výkon pri tombole to má odpustené B-)).

A čo všetko sa vlastne cez posledný novembrový víkend v Poprade udialo?

V prvom rade ste mohli navštíviť kopec zaujímavých prednášok všetkých druhov a žánrov a tém. Hovorilo sa o hard sci-fi (zdravíme skvelú Julku Novákovú z ČR), mange či metlobale. Mohli ste si tiež zahrať LARP, či dozvedieť sa zaujímavosti o brneniach od stredoveku až po novovek. Mohli ste si vyskúšať VR, nakúpiť komiksy, knihy, figúrky... A tak ďalej, a tak ďalej...

My s Cucom sme dali hororovú psycho-šou s názvom Ste pripravení kričať? V rámci vystúpenia sme na pódium dotiahli troch divákov, ktorí sa zúčastnili fiktívneho filmového kastingu (video čoskoro) a nechýbala ani záverečná podpisovka – ukázalo sa, že román Kontakt: Záhuba z nebies si svojich fanúšikov našiel aj v tomto regióne. Možno najbližšie pristane jedno literárne UFO niekde pri Štrbe, ktovie...?

Stretli sme starých aj nových kamarátov, Krtka z Košíc, Henku z nekonečno.sk, pofotili sa s čitateľmi a fanmi, a naplnili si bruchá na bohatom cateringu. Nechýbali ani spoločenské hry a zábavný cosplay contest. S Cucom sme potom vymysleli vlastné metlobalové družstvo – budeme jediný tím na svete, ktorý hrá Quidditch pod vodou!

Go, Senec Lakers, GO!!!

Okrem toho sme tiež vymysleli dámsku kabelku z pánskych predkožiek, ale to už na afterparty, ktorá bola v miestnom lokáli Groteska. Tu sa zišla výborná partia organizátorov, účinkujúcich i návštevníkov, vrátane Phila „Eda Sheerena po sviatkoch“ Treskoňa, Cela, Sveťa a spol. Radian mi daroval set figúrok z Warhammeru, čím ma dostal do kolien; okoštovali sme špeciálny domáci koláčik, ktorý sme pokrstili na „hummus hop do rúry čokoládové fondue“ (sorka Stanka, to som nemohol vynechať :)) a dali polnočný koncert s akustickou gitarou (niet nad zborovo hulákaný Smells like teen spirit!).

Ak znelo niečo falošne, ostatní za to nemôžu - na vine je moja hudobná hluchota, trikrát mea culpa.

Mimochodom, Cuco mi stihol počas dvoch dní conu udeliť 12 čiernych bodov za nevhodné správanie (čo si pod tým predstavíte, nechám na vašej fantázii), v čoho dôsledku sa v noci zo soboty na nedeľu posunul svetový čas o celú jednu hodinu...

A ja som sa prebudil ako nový, lepší človek.

Ale to už je iný príbeh.

 

M/E/P

 

(foto: dvphoto.sk a board game accesoires)